Skip to content

Nieuws

Blijf up-to-date

Eind-
presentatie

Graag nodigen wij u uit voor het bijwonen van de presentatie van de onderzoeksresultaten van het ‘Open Atelier Makkum’ in de oude fabriek van Koninklijke Tichelaar op vrijdag 14 oktober 2022 van 13.00 tot 16.00 uur op de Turfmarkt 65 in Makkum. 

opening-open-atelier-koninklijke-tichelaar-makkum-fotografie-jessie-jansen-meenes-creatieve-marketing-33

Persbericht
05-10-2022

Van 13 augustus tot en met 30 september vond het Open Atelier Makkum plaats in de oude Tichelaarfabriek aan de Turfmarkt in Makkum. Duizenden liefhebbers van keramiek, Koninklijke Tichelaar en Makkum wisten het Friese dorp te vinden. Na jaren van stilstand was er weer volop bedrijvigheid in het pand. Betrokkenen dromen dan ook over een nieuwe invulling van de oude fabriek. Lees het hele persbericht via de onderstaande button. 

open-atelier-makkum-koninklijke-tichelaar-meenes-creatieve-marketing-4

LF2028-
prijs

Het bestuur van Stichting Frysk Tichelwurk ontving op 15 september de LF2028-prijs. Als aanmoediging voor het organiseren van Open Atelier Makkum. Een prijs waar wij als stichting enorm trots op zijn. ‘Met een artist-in-residence-project dat publiek toegankelijk is, slaat dit project een brug tussen 450 jaar geschiedenis en de actuele noodzaak om duurzaam te innoveren’, verklaart de jury. Samen met diverse organisaties uit de Mienskip van Koninklijke Tichelaar en Makkum zetten we het Friese dorp zowel nationaal als internationaal weer op de kaart. Graag bedanken wij al onze vrijwilligers voor hun bijdrage aan dit mooie project. 

Artikel
NRC

Koninklijke Tichelaar bestaat dit jaar 450 jaar. Het doorontwikkelen van ambacht en innovatie zijn belangrijke onderdelen in het voortbestaan van het bedrijf. Maar wat doet Koninklijke Tichelaar vandaag de dag eigenlijk? In het NRC lees je meer over het reilen en zeilen van het Makkumer bedrijf. En over de onderzoeksprojecten die plaatsvinden in het Open Atelier Makkum. Lees het artikel via de onderstaande button. 

Tichelaar_HOD_Skinz-1

Japanse Delegatie

Gisteren mochten wij een Japanse delegatie uit de stad Kurobe verwelkomen in het Open Atelier Makkum. De delegatie, onder aanvoering van burgemeester Takekuma, bezocht afgelopen week verschillende locaties in Friesland.

Feestelijke Opening

Wethouder Petra van den Akker gaf op 13 augustus het startsein voor het Open Atelier. In een feestelijke sfeer overhandigde zij het eerste exemplaar van de beker die Koninklijke Tichelaar t.g.v. het 450-jarig bestaan heeft gemaakt aan mysteryguest Ben Strik. De heer Strik is de antiquair uit Deventer, bekend geworden van het miljoenen keren bekeken filmfragment waarin hij, steeds korter, een mandje van Tichelaar beschrijft.

Drijvende Diva

Woensdag 3 augustus vond de theatrale muziekuitvoering van de Drijvende Diva voor de oude Tichelaarfabriek aan de Turfmarkt plaats. Frédérique Klooster laat je betoveren met haar zuivere stem. Drijvend in een enorme baljurk van paraplu’s zingt ze beroemde aria’s van onder meer Mozart en Puccini. Al met al, een fantastisch begin van de activiteiten in Makkum voor het 450-jarig jubileum van Koninklijke Tichelaar. 

Persbericht
29-07-2022

Van 13 augustus tot eind september wordt de oude Tichelaarfabriek tijdelijk omgebouwd tot Open Atelier, ter gelegenheid van het 450-jarig jubileum van Koninklijke Tichelaar. Bezoekers worden meegenomen in de rijke historie van de Friese aardewerkfabriek en krijgen een inkijkje in een bijzonder onderzoeksproject. De fabriek huisvest in deze periode namelijk 3 artists in residence die de mogelijkheden verkennen van het verwerken van reststoffen in keramiek. De voormalige locatie van de aardewerkfabriek aan de Turfmarkt 65 in Makkum, wordt ingericht als een toegankelijke werkplaats waar bezoekers 450 jaar kennis en ambacht kunnen zien, voelen en ruiken.

Intentie- verklaring​

Op 12 april 2022 heeft een brede coalitie in Makkum het startsein gegeven voor een zomer vol activiteiten rondom het 450-jarig jubileum. Onderdelen van het programma zijn: een interactieve presentatie van 13 augustus t/m 30 september van de drie ‘artists-in-residence’ in de oude Tichelaarfabriek aan de Turfmarkt. 

Persbericht 12-04-2022

Op een kaart van Caspar de Robles uit 1572 staat de oudste vermelding van een steenfabriek in Makkum. Exact op het oude terrein van Koninklijke Tichelaar. Deze “bricceria” markeert het begin van meer dan vier eeuwen aardewerk en keramiek van Koninklijke Tichelaar in Makkum. Koninklijke Tichelaar viert daarom zijn 450-jarig jubileum in de zomer van 2022, samen met bewoners, verenigingen en bedrijven in Makkum. Ook wordt er samengewerkt met het Keramiekmuseum Princessehof in Leeuwarden.